Resepi Mudah Kek Marble Cheese
Bahan-bahan ( Guna acuan 7'x7' )
- 250 gram butter
-1 cawan serbuk koko
-3 biji telur
-1 setengah cawan gula kastor
-1 setengah cawan susu cair
-1 setengah cawan tepung gandum
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu kecil bicarbonate soda-
1 sudu kecil esen vanilla
-1 cawan serbuk koko
-3 biji telur
-1 setengah cawan gula kastor
-1 setengah cawan susu cair
-1 setengah cawan tepung gandum
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu kecil bicarbonate soda-
1 sudu kecil esen vanilla
Lapisan cheese:
-250 gram cream cheese
-1 cawan gula kastor
-1 biji telur
-1 cawan gula kastor
-1 biji telur
Cara-cara membuat:
1. Cairkan butter, masukkan serbuk koko setelah butter cair dan kacau.
2. Dalam mangkok lain, pukul telur dan gula.
3. Masukkan adunan butter tadi perlahan-lahan dan kacau.
4. Tambahkan susu cair, tepung gandum, baking powder, bicarbonate soda dan esen vanilla satu persatu dan kacau.
5. Panaskan oven, gris loyang dan masuk adunan dalam loyang.
Tinggalkan 2 atau 3 sudu adunan dan masukkan dalam piping bag.
Bakar adunan dalam loyang selama 20 - 30 minit.
Tinggalkan 2 atau 3 sudu adunan dan masukkan dalam piping bag.
Bakar adunan dalam loyang selama 20 - 30 minit.
Untuk lapisan cheese:
1. Putar cream cheese hingga gebu, masukkan gula dan kemudian telur.
2. Keluarkan brownies yang siap dibakar tadi.
3. Masukkan adunan cheese di atasnya.
4. Pipe adunan brownies dan buat corak menggunakan lidi. Mula2 buat belang2 pastu amik lidi n tarik dgn lidi belang2 tadi. nak buat bulat2 pun bole, tarik dari tengah ke tepi atau selang seli dari tepi ke tengah
5. Bakar (double boil) semula selama 15 - 20 minit guna suhu 130 darjah celcius.
6. Hias kek mengikut citarasa.
Resepi kek Marble Cheese |
Kek Marble Cheese |
Bahan-bahan Kek Marble Cheese |
Proses mencorak kek Marble Cheese |
0 Comments