Powered by Blogger.

Trip Percutian Bajet Ke Sabah 3 Hari 2 Malam 2017

Trip Percutian Bajet Ke Sabah 3 Hari 2 Malam 2017

Alhamdulillah. Selesai sudah perjalanan trip percutian bajet saya kali ini ke Sabah selama 3 hari 2 malam bermula 11.2.2017 hingga 13.2.2017. Sebelum pergi mula risau, entah cukup atau tidam trip singkat ni untuk explore tempat-tempat wajib dipergi di Kota Kinabalu dan Kundasang. Yelah, ni adalah kali pertama saya berkunjung ke Sabah dan masih kabur jauh perjalanan di sini.

Antara tempat-tempat wajib pergi dalam list saya adalah seperti berikut,

Sekitar Kota Kinabalu: 
Atkinson Clock Tower 
Signal Hill View
Pulau Sapi
Pulau Manukan
Pulau Mamutik
Pasar Filipina
Waterfront Bulatan Todak


Sekitar Kundasang:
Mount Kinabalu Park
Desa Dairy Cattle Farm
War Memorial
Tagal Sg Moroli Fish Spa

Kesemua tempat wajib di atas saya sempat pergi kecuali Pasar Filipina atas sebab tidak dapat dielakkan.

Itinerary Trip Bajet Ke Sabah 3 Hari 2 Malam

11.2.2017 Sabtu:
- Pukul 7.10 pagi sampai di airport Kota Kinabalu terminal 1. Terus call abang kereta sewa yang dah booking. Pick up kereta.

- Singgah makan di Maimunah Cafe. Makanan ok lah.

- Singgah beli ikan bilis dan keropok amplang di pasar ikan kering berdekatan pasar Filipina.

- Pergi ke Signal Hill View Tower.

- Pergi ke Atkinson Tower Clock

- Jam 1 petang gerak pergi ke Rumah Terbalik on the way ke Kundasang.

- Jam 2 petang gerak teruskan perjalanan ke Kundasang.

- Jam 4 petang check in di Crystall Hill Resort. View sumpah cantik sangat. Atas bukit la katakan. Review resort ni akan di update dalam next entry.

12.2.2017 Ahad:
- Jam 7 pagi ready untuk check out terus dan ambik gambar view gunung Kinabalu yang clear tanpa dilindung awan. Subhanallah. Memang cantik view kat Kundasang ni awal pagi.

- Jam 7.30 pagi gerak ke Desa Dairy Cattle Farm dan sampai sana sebelum pukul 8 pagi. Desa dairy farm tu pun belum bukak lagi. Tips gambar background gunung kinabalu paling cantik adalah di Desa Dairy Farm. Make sure datang sebelum pukul 8 pagi ya. Bayaran masuk ke sini adalah Rm5.00 seorang.

- Jam 10 pagi gerak pergi ke Tagal Sg. Moroli Fish Spa. Perjalanan ambik masa dalam 45 minit. Bayaran masuk adalah Rm5 seorang.

- Jam 11 pagi gerak pergi ke War Memorial, tak jauh dari bulatan sayur kundasang. Bayaran RM3.00 seorang. Actually, lepas gi desa farm, korang boleh terus ke sini. Kami tersilap percaturan. Haha.

- Jam 12.00 tengahari gerak menuju ke Mount Kinabalu Park. Bayar Rm3.00 seorang. Jalan-jalan di botanical garden dan memorial park bagi mengingati mangsa-mangsa terlibat yang kehilangan nyawa di gunung Kinabalu sewaktu kejadian gempa bumi pada tahun 2015.

- Jam 1.30 petang gerak menuju ke Jambatan Tamparuli.

- Jam 2.00 petang gerak menuju ke Kota Kinabalu dan terus check in di Prominade Service Apartment.

- Jam 8 malam pergi ke waterfront berdepan dengan bulatan todak. Then, pergi makan di Gerai Haji Manja di tapak gerai-gerai seafood di waterfront kk ni.

13.2.2017 Isnin:
- Jam 8.00 pagi gerak ke Jetty Jesselton. Terus pergi ke kaunter 10 untuk booking trip ke 3 pulau  iaitu Pulau Sapi, Pulau Manukan, dan Pulau Mamutik. Saya tambah dengan sewa set snorkeling dam pakej parasailing untuk 2 orang. Kos total adalah RM251.

- Jam 8.30 pagi bergerak menuju ke Pulau Sapi menggunakan boat. Perjalanan ke pulau Sapi ambik masa dalam 15 minit dari jetty Jesselton. Sampai sana terus cari encik abdul yang incaj parasailing, namun kena tunggu pukul 9.30 sebab encik abdul belum datang. Jam 10 pagi jumpa en. Abdul dan proceed parasailing.

- Jam 12 tengahari ambik boat dan menuju ke Pulau Manukan.

- Jam 2 petang ambik boat dan menuju ke Pulau Mamutik.

- Jam 4 petang tunggu boat untuk balik ke Jetty Jesselton. Tapi, dalam 4.40 petang baru boat sampai, dan sampai ke jetty dalam pukul 5 petang.

- Jam 5 petang terus menuju ke Waterfront todak untuk gi Gerai Haji Manja. Nak makan latok sebelum balik. Wajib cuba latok kalau ke sabah. Memang sedap.

- Jam 7.00 petang menuju ke Pantai Tanjung Aru. Niat hati nak tengok sunset, tapi tak sempat.

- Jam 7.15 petang menuju ke Airport Kota Kinabalu Terminal 1. Pukul 8 malam abang sewa kereta pick up kereya sewa.

- Jam 11.20 malam naik flight Airasia balik ke Kuching. Actually flight delay. Patutnya pukul 11.50 malam dah sampai ke Kuching. Huhu.

The End. Nanti bagi full detail setiap tempat yang dipergi k. Nak update semua sekali dalam entry ni macam semak pulak.haha. so, stay tune.
Bagikan :
+
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Trip Percutian Bajet Ke Sabah 3 Hari 2 Malam 2017"

 
Copyright © 2015 Luar TeKo - All Rights Reserved
Template By Kunci Dunia
Back To Top