Resepi Keceri Kedondong
10 -15 biji Kedondong dikupas kulit dan dipotong 2
5 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1 inci halia* dimayang
segenggam udang kering direndam sekejap dgn air panas dan toskan
1 sk halba+biji sawi
3 cm kulit kayu manis
5 sb rempah kari Baba`s(digaul dgn sedikit air)
3 cwn santan pekat (dr sebiji kelapa)
2 sb gula pasir
3 sb kerisik
garam secukup rasa
- Panaskan minyak ~ tumiskan bahan2 yg tlh dimayang, kulit kayu manis, halba, diikuti dengan udang kering, kacau sehingga naik aromanya.
- Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan kacau sebati
- Kemudian masukkan santan ~ kacau rata dan masukkan buah kedondong diikuti kerisik, kacau supaya rempahnya tidak melekat pada kuali.
- Masukkan gula dan sedikit garam ~ masak sehingga kuahnya pekat dan pecah minyak.
- Tutupkan apinya dan bolehlah dihidangkan.
0 Comments