Powered by Blogger.

Tips Membuat Kek Lapis Sarawak

Tips membuat kek lapis Sarawak daripada Puan Noriah Kipli. Terima kasih atas tips. Moga bermanfaat buat kita semua.
TIP UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS
1 = Ikut peraturan mengikut resepi yg diberi dan timbang bahan2 dgn teliti
2 = Pukul telur dan gula hingga betul2 kembang dan putih
3= Adunan hendaklah digaul rata dan sehala untuk mengelak adunan tepung tidak mendap dan tidak kembang.
4= Pastikan adunan tidak mudah jatuh. Jika masih cair dan jatuh pukul lagi hingga kembang.. Ini paling penting utk menjadikan kek kelihatan cantik dan sedap
5= Lapisan kek yg telah masak hendaklah ditekan rata dgn penekan untuk mengelak daripada mengelembung
6 = Jika tiada browning ,ia boleh digantikan dgn treacle atau pewarna coklat pekat.
7= Apabila mengeluarkan kek, pastikan kek benar2 sejuk.untuk mengelak permukaannya rosak.
8 = Balut kek dgn pembalut plastik @ aluminium
9 = Didalam resepi kek lapis ,krim of tartar ,baking powder atau bicarbonate of soda , ia boleh menyebabkan kek mengelembung dan tidak cantik
10 = Buah2an kecuali buah prune hendaklah dibasuh dan toskan ,utk membuang gula yg berlebihan, dan potong kecil
11= Kek lapis bakar yg dimasak selapis2 memerlukan masa 7 hingga 10 minit utk masak bergantung kpd jenis2 oven..suhu 150 °c . Pastikan kek bewarna keperangan  baru dikeluarkan
12 = Masa mengukus guna api perlahan...ia menjadikan kek anda cantik..masa mengukus tutup permukaan acuan dgn alumunium...utk mengelak kek terkena air...
#tipuntukmembuatkeklapis
Bagikan :
+
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Tips Membuat Kek Lapis Sarawak"

 
Copyright © 2015 Luar TeKo - All Rights Reserved
Template By Kunci Dunia
Back To Top