Resepi Kuih Keria |
500 gram keledek merah
1 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
1 cawan gula
1/2 cawan air untuk merebus keledek
Cara-cara Membuat Kuih Keria:
- Keledek dibuang kulit, dipotong kecil.
- Masukkan keledek, garam dan air secukupnya dalam periuk dan rebus hingga lembut atau empuk.
- Buang atau toskan air dari keledek dan lenyek keledek hingga lumat.
- Gaulkan keledek dengan tepung sedikit demi sedikit.
- Setelah sekata, uli menjadi gegelang kecil.
- Goreng gegelang hingga kuning keemasan. Apabila sudah masak, angkat dan toskan.
- Untuk bahan salutan gula pula, masak gula hingga mendidih dan pekat.
- Tutup api dan masukkan kuih keria. Kacau rata sehingga gula melekat pada kuih keria.
- Sedia untuk dihidang.
Tags:
#Resepi#resepi kuih
0 Comments