Bahan-Bahan untuk membuat Mee Jawa:
Mee Jawa. Sekadar Gambar Hiasan |
Bahan A:
- 1 kg mee kuning (dicelur)
- 300 gram daging (direbus)
- 1 cawan tauge
- 5 tangkai cili merah besar (dihiris)
- 3 - 5 biji telur rebus (dipotong 2)
- 3 biji limau nipis (dipotong 2)
- Sedikit bawang goreng
Bahan B (Untuk Kuah Mee Jawa)
- 500 gram keledek (direbus dan dikisar)
- 3 ulas bawang putih*
- 5 biji bawang merah*
- 3 batang serai*
- 2 inci halia*
- 1 inci lengkuas*
- 1/2 cawan udang kering*
- 2 sudu makan cili kisar
- 3 sudu makan serbuk kari daging
- Air rebusan daging secukupnya
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh gula
- Garam secukup rasa
- 3 sudu makan kicap pekat
Yang bertanda * dikisar halus.
Cara-cara membuat Mee Jawa:
- Rebus daging hingga lembut dan hiris kecil-kecil. Simpan air rebusan daging.
- Panaskan minyak masak
- Tumiskan bahan * yang dikisar, rempah dan cili hingga garing
- Masukkan keledek kisar. Masukkan juga air rebusan daging mengikut kepekatan yang diingini.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biar hingga kuah mendidih dan pekat.
- Hidangkan dengan bahan yang dihiris.
Tags:
#Resepi#Resepi Mee
0 Comments